VACATURE: MENTOREN IN REGIO ROTTERDAM

Young Perspectives zoekt naar vrijwillige mentoren voor het bijstaan van jongeren in geslotenheid:

Geloof jij in nieuwe kansen voor jongeren in detentie? Zie je altijd wat er wél kan en motiveer je anderen om net zo positief na te denken? Bouw je snel een band op en kan je naast iemand staan in een stressvolle periode? Woon jij in regio Rotterdam of Spijkenisse? Dan zoeken we jou!

Het mentorprogramma van YOPE koppelt vrijwillige mentoren aan jongeren in detentie. Jongeren hebben zicht op vrijlating en behoefte om vertrouwelijk met iemand te brainstormen over de toekomst en nieuwe mogelijkheden. Een mentor bezoekt een jongere wekelijks binnen en later ook buiten de instelling voor een periode van 6 tot 18 maanden. 

We zoeken naar mentoren die zich goed kunnen inleven in de wereld van jongeren die vrijkomen. Misschien doordat je woont in een plek met veel jeugdcriminaliteit of direct en persoonlijke ervaring hebt met jongeren, vrijkomen of opnieuw beginnen. Wij zijn op het moment vooral op zoek naar mentoren in de regio Rotterdam & Spijkenisse.

Een mentor van YOPE…

 • Is voor minimaal 6 maanden één dagdeel per week beschikbaar voor de jongere
 • Is ouder dan 23 jaar
 • Is bereid trainingen te volgen van YiP
 • Herkent zich in de doelstellingen en werkwijze van Young Perspectives
 • Kan energie overdragen en jongeren hiermee stimuleren en inspireren
 • Is in staat om zelfstandig met de jongere aan de slag te gaan
 • Beschikt over een groot empathisch vermogen en kan onbevooroordeeld te werk gaan

Wij bieden jou…

 • Een unieke kans om een positieve draai te geven aan het leven van de deelnemende gedetineerde jongeren
 • De kans je (verder) te ontwikkelen als coach
 • Een training in de methodiek van YOPE
 • Inhoudelijke trainingen van experts van YOPE 
 • Actieve begeleiding en intervisie door- en met de YOPE coördinatoren en het team van mentoren
 • Een kans om deel uit te maken van een dynamische organisatie en samen te werken en kennis uit te wisselen met andere programma’s van Young Perspectives 

Een mentortraject
Jongeren melden zich vrijwillig aan wanneer zij behoefte hebben aan (bezoek van) een buddy van buiten. Een mentor wordt voor minimaal zes maanden gekoppeld aan een jongere. Afhankelijk van het perspectief en de persoonlijke hulpvraag van de jongere wordt bepaald hoe en wanneer het traject wordt gestart. Eén keer per week spreekt de mentor (maximaal) een dagdeel af in de justitiële jeugdinstelling of in de woonplaats van de jongere. Je ondersteunt de jongere door een luisterend oor te bieden, mee te denken over nieuwe stappen of gezellig een spelletje te doen tijdens het bezoek.

Young Perspectives
Young Perspectives (voorheen YiP) zet zich sinds 2002 wereldwijd in om jongeren in geslotenheid een kans op een betere toekomst te bieden. YOPE begon in 2013 in Nederland met een programma gericht op de positieve re-integratie van jong gedetineerden. In 2014 is YOPE ook een programma begonnen voor jongeren na vrijlating, omdat jongeren na vrijlating moeite hebben met het vinden van hun weg in de samenleving. Daarom begint het programma al tijdens detentie, zodat jongeren na vrijlating er niet alleen voor staan. 

Meld je aan via deze website.

Heb je nog een vraag? Neem contact op met Elizabeth: elizabeth@youngperspectives.org