VACATURE: CREATIEF STRATEEG (24 UUR PER WEEK)

Young Perspectives (YOPE) zoekt een creatieve strateeg!

Aantal uur per week: 24 uur in dienstverband 
Startdatum: zo snel mogelijk, maar uiterlijk januari 2024
Locatie: Kempenaerstudio, Amsterdam Westerpark

Jongeren in gesloten instellingen en professionals uit de forensische keten kennen Young Perspectives (YOPE) vooral van creatieve workshops en trainingen op locatie. Achter de schermen werkt een kernteam van tien mensen aan de logistieke operatie en inhoudelijke ontwikkeling van de organisatie. Samen met de directeur is jouw rol programma-overstijgend en ondersteun je het kernteam van YOPE met strategische en inhoudelijke oplossingen voor de werkpraktijk.

Je werkt als: 

Strategisch-inhoudelijke sparringpartner:

  • Je werkt continu aan het verbeteren van de programma’s van YOPE. Samen met de coördinatoren van YOPE werk je aan het realiseren van programma’s en diensten van de hoogst mogelijke kwaliteit en impact. In jouw rol als sparringpartner zorg je ervoor dat ervaring en kennis uit de werkpraktijk leidend is voor de (door)ontwikkeling van onze methodiek en programma’s. 

  • Je bent aanspreekpunt wanneer zich ingewikkelde vragen of situaties aandienen in de werkpraktijk (bijvoorbeeld over de positionering van YOPE of casuïstiek in de instellingen). Dan initieer en faciliteer je het bedenken van creatieve oplossingen waar de coördinatoren direct mee aan de slag kunnen.

Lead in onderzoek, innovatie en ontwikkeling:

  • Je initieert en experimenteert met nieuwe initiatieven, diensten en samenwerkingen van YOPE. In deze rol lijkt je werk nog het meest op die van een actieonderzoeker: de werkwijzen en partners die van toegevoegde waarde blijken voor de organisatie worden direct toegepast en verder onderzocht in de werkpraktijk.
  • Je bewaakt en ontwikkelt de methodiek van YOPE samen met de (internationale) wetenschappelijke- en kennispartners van de organisatie. De basismethodiek van YOPE is een mix van kunsteducatie, filosofie, (positieve) psychologie en sectorspecifieke kennis.
  • Je coördineert de impactstudies naar het werk van YOPE. We werken momenteel aan verschillende studies en initiatieven om de ervaringen van jongeren en professionals en de uiteindelijke impact van ons werk te kunnen meten en doorvertellen.
  • Je bent in de lead bij het bedenken en schrijven van jaarplannen, jaarverslagen en fondsaanvragen. 

Je kunt goed:

Faciliteren: De coördinatoren van YOPE staan rechtstreeks en dagelijks in contact met de opdrachtgevers en uitvoerende teams (Docenten, Mentoren en Experts) van de organisatie. Door jouw faciliterende rol ontstaat er ruimte voor leren en reflectie. Zo worden dagelijkse observaties en inzichten gebruikt voor het verbeteren van ons werk.

Creatief en tegendraads denken: Je kunt het team prikkelen en inspireren met alternatieve ideeën en tot actie aanzetten. Je weet wanneer het dienend is om het kernteam positief te ontregelen en verliest daarbij nooit de missie van YOPE uit het oog.

Schrijven en presenteren: Je bent goed in het vinden van nieuwe ‘taal’ (in tekst en visueel) om de toegevoegde waarde van YOPE goed over te brengen op het publiek en onze partners.

Werken als kritisch bondgenoot van het forensische systeem: YOPE staat op het punt om meer actief en nadrukkelijk bij te dragen aan systeemverandering in Nederland. Daarom ben je strijdvaardig, maar ook constructief en sensitief voor de verhouding tussen YOPE als non-gouvernementele organisatie en het institutionele systeem.

In de operatie van YOPE meedraaien: YOPE is een kleine organisatie en om van waarde te zijn in jouw rol is het belangrijk dat je ons werk van dichtbij meemaakt. Daarom ga je regelmatig mee naar workshops en trainingen op locatie.

Jouw achtergrond:

  • WO-denkniveau 
  • Minimaal 5 jaar ervaring in sociale innovatie, (ontwikkeling van) kunsteducatie, (actie)onderzoek of als strategisch beleidsmedewerker.

  • Je bent maatschappelijk geëngageerd en wil je graag voor langere tijd committeren aan de missie van YOPE. 


Over Young Perspectives

Young Perspectives (YOPE) ontmoet jongeren in geslotenheid en professionals uit de forensische keten. We werken met creatieve methoden – van spoken word tot social design – en stellen het perspectief van jongeren centraal in alles wat we doen.

De mensen van YOPE vormen een energieke beweging. De Urban Arts & Sports Docenten brengen 24 verschillende disciplines zoals theater, filosofie, songwriting en voetbal met zich mee. Samen met de Experts en Mentoren zijn ze positieve rolmodellen voor jongeren èn kritisch bondgenoot van het jeugdrecht- en zorgsysteem.

Succesvolle rehabilitatie betekent voor ons dat jongeren zich opnieuw ‘thuis’ kunnen voelen in de wereld. We geloven dat het beste pad van jongeren in het verlengde ligt van waar ze vandaan komen. Ons werk moet daarom bijdragen aan nieuwe stimuli en positieve relaties voor een betekenisvol leven. Zo kunnen jongeren na detentie of geslotenheid zich opnieuw verhouden tot de mensen en plekken om hen heen.

Arbeidsvoorwaarden
Het bruto maandsalaris bedraagt bij aanvang minimaal €2579,00- en maximaal €2946,00 bij een 24-urige werkweek, afhankelijk van je werkervaring. Het betreft een aanstelling van één jaar, met een proeftijd van twee maanden en kan worden verlengd bij goed functioneren en voldoende financiering. Omdat je in contact met jongeren komt, vragen we je een VOG (in de tweede ronde) en referenties op te geven. De sollicitatie gericht aan Esther Overweter, directeur Young Perspectives, kun je tot uiterlijk 29 september 2023 sturen naar info@youngperspectives.org o.v.v. Creatief Strateeg. 

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Lotte van Elp via lotte@youngperspectives.org of telefonisch 020 7371061. De eerste ronde sollicitatiegesprekken vinden plaats op 3 of 4 oktober 2023 en de week daarop vindt de tweede ronde plaats. Je begint uiterlijk 1 januari 2024 aan je functie.