werkwijze
Creativiteit Bevrijdt! Het motto van Young Perspectives is al 20 jaar ongewijzigd. Onze werkwijze is door de jaren heen afgestemd op verschillende en veranderende (internationale) contexten, maar de achterliggende overtuiging is nog altijd hetzelfde.
YOPE spreekt jongeren en professionals aan met de taal van kunst, sport en verhalen over geleefde ervaringen. Daarmee spreken we in de eerste plaats niet de ratio of feitelijkheid van de situatie aan, maar juist hun verbeeldingskracht: het vermogen om het feitelijke te zien in het licht van het mogelijke. De mensen van YOPE brengen iets vertrouwds, maar ook iets nieuws; iets wat je nog niet eerder hebt ervaren of zelf kon bedenken. Het zet je even op een ander spoor en doet je van perspectief wisselen.
Creativiteit Bevrijdt betekent dat er ruimte ontstaat voor iets nieuws: een creatieve uiting met een voorstelling over hoe je leven er óók uit zou kunnen zien, of wie je óók zou kunnen worden.
YOPE werkt aan een toekomst waarin jongeren na detentie of geslotenheid zich opnieuw tot de wereld om hen heen kunnen verhouden. Hun beste pad ligt in het verlengde van waar ze vandaan komen, met nieuw-gevonden stimuli en relaties voor een betekenisvol leven.
Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren die in een justitiële jeugdinrichting verblijft, zal weer in aanraking komen met justitie. Daarmee is het geen geheim dat het bestaande systeem van vrijheidsbeneming voor jongeren niet goed werkt. Daar zijn de meeste mensen het al een tijd over eens en er bestaan steeds meer stemmen, studies en initiatieven om daar blijvend verandering in te brengen.
YOPE wil aan die verandering bijdragen als kritisch bondgenoot van het justitiële systeem. Succesvolle rehabilitatie betekent voor ons dat jongeren zich opnieuw ‘thuis’ kunnen voelen in de wereld. We geloven dat het beste pad van jongeren in het verlengde ligt van waar ze vandaan komen. Ons werk moet daarom bijdragen aan nieuwe stimuli en positieve relaties voor een betekenisvol leven. Zo kunnen jongeren na detentie of geslotenheid zich opnieuw verhouden tot de mensen en plekken om hen heen.
THEORY OF CHANGE
Hoe kan het werk van YOPE bijdragen aan positieve en blijvende verandering voor jongeren in geslotenheid? Dat verhaal hebben we weergegeven in onze Theory of Change, een schematisch ‘veranderverhaal’ dat tot stand komt door de ontmoetingen van YOPE.
Meer over de Theory of Change: ontmoetingen in de vrijplaats van YOPE
YOPE werkt aan een wereld waarin jongeren na verblijf in gesloten instellingen zich opnieuw tot de wereld om hen heen kunnen verhouden. Hun beste pad ligt in het verlengde van waar ze vandaan komen en wie ze al zijn, met nieuw-gevonden verbeeldingen en relaties voor een betekenisvol leven.
Om daar te komen ontmoeten de mensen van YOPE jongeren in jeugdinrichtingen en gesloten jeugdinstellingen en professionals uit de gehele strafrechtketen. In de vrijplaats van YOPE, met een eigenheid en onafhankelijkheid binnen de organisatie van het justitiële systeem waar ruimte is om te experimenteren met iets nieuws, brengen we een positieve verandering teweeg in de leefwereld van jongeren en werkpraktijk van professionals.
Deze beweging heeft, als een steen in het water, ook impliciet impact op het systeem zélf – wanneer mensen geïnspireerd worden door de creatieve en positieve werkwijze van de mensen van YOPE. Daarnaast organiseert YOPE zich samen met andere partners en kritische bondgenoten meer uitgesproken en expliciet voor een rechtvaardig en betekenisvol jeugdrecht- en zorgsysteem.
YOPE wil verandering teweeg brengen op verschillende niveaus:
Affectief niveau (wanneer onze doelgroepen ergens door geraakt of geïnspireerd worden): ‘Er verschijnt een alternatief toekomstbeeld, vernieuwing dient zich aan in de vorm van een nieuwe verbeelding, inzicht of relatie.’
Cognitief niveau (wanneer onze doelgroepen raad weten of een handelingsperspectief hebben met nieuwe inzichten): ‘Er ontstaat een energiek momentum voor verandering.’
Actief niveau (wanneer een nieuwe wereld onomkeerbaar is): ‘Een rechtvaardig en betekenisvol jeugdrecht- en zorgsysteem is zichtbaar en onomkeerbaar.’
DE METHODIEK VAN YOPE
Om van zoveel mogelijk waarde te zijn hebben we onze methodiek verpakt in twee delen: het DNA en een set ‘speelkaarten’. Het uitgangspunt is dat deze houvast bieden aan de mensen van YOPE waar het nuttig is, maar nooit als een stramien of model mag werken. Het is een oproep aan de Docenten, Mentoren en Experts om je talent zo bewust mogelijk in te zetten.
Creativiteit
De mensen van YOPE brengen met iets vertrouwds, maar ook iets nieuws. Iets wat je nog niet eerder hebt ervaren of zelf kon bedenken.
We zijn niet altijd vrolijk of blij. Het gaat om een waarderende kijk op de wereld die benadrukt wat wèl kan en mogelijk is.
Positiviteit
Rolmodel
Contact maken door hoe we op elkaar lijken èn inspireren met voorstellingen over hoe het leven er ook uit zou kunnen zien.
YOPE werkt met jongeren binnen justitiële systemen en probeert tegelijkertijd deze systemen positief te veranderen.
Kritische bondgenoot
De speelkaarten helpen de mensen van YOPE bij het ontwerp van hun activiteiten. Ze zeggen iets over de gewenste ervaringen van jongeren en professionals bij deelname aan een lesprogramma, training- en adviesopdracht of directe ondersteuning. De mensen van YOPE worden getraind om deze strategisch in te zetten bij het voorbereiden en uitvoeren van hun activiteiten.
Autonomie
Eigen keuzes kunnen maken in hoe en wat je leert
Verbinding
Je onderdeel van iets groters en buiten jezelf voelen
Verbeelding
Over alternatieve en positieve ideeën voor de toekomst
Competenties
Iets nieuws leren, niet te makkelijk en niet te moeilijk
Energie
Een aanstekelijke vibe waar je bij wilt horen
MEER INFORMATIE OVER ONZE WERKWIJZE?
Veerle coördineert de ontwikkeling van de methodiek, wetenschappelijk onderzoek en het leren binnen YOPE. Ze hoort graag van je als je hierover mee wilt denken of nieuwe ideeën hebt.
Veerle veerle@youngperspectives.org 06 – 27 11 75 15 // 020 – 737 1061