Experts van YOPE

De experts van YOPE brengen je dicht bij de leefwereld van jongeren tijdens en na detentie. Ze zetten hun eigen ervaringen en ideeën in om forensische professionals te trainen en adviseren voor een beter jeugdrecht- en zorgsysteem.

Experts worden intensief en 1-op-1 begeleid door de coördinatoren van YOPE. Ieder jaar worden ongeveer 15 jongeren geselecteerd die als groep optrekken in een traject van twee jaar. Daarna blijven ze langdurig betrokken als alumni. De experts van YOPE krijgen betaald voor hun advies als ervaringsdeskundigen en doen werkervaring op. Zo is YOPE een plek waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en dient hun deelname als een positieve springplank naar toekomstig werk of een studie.

“Ik vertel van waar ik kom tot waar ik ben. Zoveel om op te schrijven dus ik pak mijn pen. Om mijn verhalen te delen, voor mijn broertjes en mijn zusjes met hetzelfde leven.”

Expert van YOPE

“Ik wil mijn ervaringen delen en mensen uitleggen hoe dingen kunnen verlopen voor jongeren. Je werkt voor en aan jezelf als Expert, maar tegelijkertijd representeer je ook de jongeren in jeugddetentie.”

Expert van YOPE

Werkwijze experts

De werkvormen in de training met de Experts sluiten aan bij hun eigen ambities en talent. Een voorbeeld is de oefening ‘Kruip in de huid’. Hier gaan jeugdofficieren of agenten door middel van storytelling in gesprek met de jongeren. De jongeren vertellen bijvoorbeeld over hoe het voelde om voor het eerst op een zitting te zijn en de rechter en officier van justitie te ontmoeten, of over het moment dat een officier echt tot hen doordrong. Na de gesprekken presenteren de professionals het verhaal van de jongere vanuit het ik- perspectief aan alle aanwezigen. Zo wordt perspectiefwisseling en aansluiting bij de leefwereld van de jongeren gestimuleerd. “Wat gaat er schuil achter de zwijgende jongen op zitting?”

Track record

Luister naar het verhaal van Expert Jason. Hoe is het om vrij te komen als de wereld in lockdown gaat?

2012/2015YOPE begint in Zuid-Afrika met het Siyakhana Ambassadeurs Programma: de inspiratiebron voor de huidige Experts. YOPE houdt dialoogsessies met de bewakers en beheerders van de Pollsmoor Gevangenis.
2015YOPE lanceert een korte film in Nederland waarin jonge ex-gedetineerden hun ‘ideale straf’ opnieuw voorstellen. De publicatie levert veel aandacht op van Nederlandse media.
2016Het YOPE programma in Nederland groeit met verschillende opdrachten, waaronder het adviseren van medewerkers van het Openbaar Ministerie en Gemeente Amsterdam. Het aanbod wordt geformaliseerd en geprofessionaliseerd. De Experts van YOPE gaan van start met zeven jongeren, die het eerste leiderschapsprogramma volgen.
2017Training van de Experts van YOPE wordt een formeel en verplicht onderdeel van het trainingscurriculum voor nieuwe officieren in samenwerking met het opleidingsinstituut SSR. De Experts van YOPE evalueren samen met de Dienst Justitiële Inrichtingen de plannen om justitiële jeugdinrichtingen opnieuw in te richten.
2018Voor het Fair Trials-project wordt voor 50 jeugdadvocaten uit verschillende Europese landen een training van Experts gefaciliteerd om de communicatieve vaardigheden met jongeren in contact met de wet te verbeteren.
2019De vraag naar trainingen van Experts blijft groeien. Dit jaar worden 35 trainingen gefaciliteerd en groeit het team naar 10 vaste deelnemers. De Reclasseringsacademie neemt de training op in het vaste curriculum voor hun medewerkers.
2020YOPE ontwikkelt de peer-to-peer workshop “Mindset”, waarmee zij terug naar de jeugdinrichtingen gaan om daar jongeren te ontmoeten. Ook worden online trainingen ontwikkeld om ten tijde van de pandemie het aanbod en de verbinding tussen jongeren en professionals te verbeteren.
2021Jongeren van YOPE, DCI België en Italië ontmoeten elkaar in Straatsburg voor een creatieve campagne over ervaringsdeskundigheid.  
2022De Experts trainen voor het eerst mensen van de politie. Deelnemers zijn 40 jeugdagenten van district IJsselland. In samenwerking met oud-agent Dwight van van de Vijver en YOPE coördinator Lamyn Belgaroui delen de Experts hun persoonlijke verhaal en ervaringen met de politie.

Toon meer

Alae
Bootcamp
Alexa
Theater
Ali
Urban Dance
Barbara
Performance en Creatief schrijven
Brian
Brian
Street Art
Camiel
Lifestyle
Charlotte
Chris
Podcasts, Beats, DJ en Methodiekcoach
Clarissa
Clyde
Brass
Colins
Acrobatics
Cyriel
Acteren
Daniel
Daniël
Graphic design
Denzel
Dima
Donneghy
Basketbal
Eldry
Brass
Elisavièta
Money & Business
Elten
Spoken word
Eva
Songwriting
Hoi-Shan
Visual Art
Ivan
Spoken word
Jamie
Spoken word, Theater
Jaouad
Voetbal
Jason
Jemuel
Street Art
Joram
Music & Performance
Jorn
Rap
Jousri
Joyce
Theater
Kirsten
Spoken word, Theater
Kymer
Rap
Lamyn
Boksen, Storytelling, Filosofie, Methodiekcoach
Lesley
Fotografie
Lois
Loren
Boksen
Lucas
Boksen
Lucky Jones
DJ, Produceren
Malcolm
Markus
Graffiti
Marlon
Music, Produceren
Matt
Music & Performance
Miguel
Conscious workout
Milan
Music & Performance
Mo
Mounir
Voetbal
Nabil
Spoken word, Theater, Podcast
Naomi
Graffiti
Naomi
Fashion & Styling, Methodiekcoach
Neda
Songwriting, Mindfulness
Orinta
Kickboksen, Circuit training
Richart
Visual Arts
Rivelino
Rap
Rocks
Rap
Rosana
Rap
Rum
Rap
Saffira
Brass
Sem
Interactief theater
Shailesh
Urban Dance, Basketbal
Sharif
Spoken Word, Theater, Basketbal
Simon
Capoeira
Tara
Theater, Methodiekcoach
Tobias
Live Studio, Filosofie, Methodiekcoach
Yasmir
Spoken Word
Yeabsira